2013-06-19 09:12:28• hírek • szatmar.ro

Felértékelődött a vásárlói döntések támogatása

Pászti Balázs, a konferencia projektvezetője
Pászti Balázs, a konferencia projektvezetője

Minden, amit tudni kell a megváltozott fogyasztóról - ezzel a címmel tartotta meg 23. országos marketing konferenciáját a Magyar Marketing Szövetség.

Pászti Balázs, a konferencia projektvezetője köszöntőjében elmondta, a szervezet a gyakorló marketing irányába tart, ezért egyre több olyan rendezvényt kívánnak szervezni, amelyek segítik a résztvevőket felismerni a marketing szakma megváltozott körülményeit. Ilyen rendezvénynek ígérkezik az idén esedékes MarketingAkadémia, valamint a csíkszeredai Nyári Egyetem is.

Dr. Kozák Ákos, a GFK Hungária ügyvezető igazgatója Fogyasztás trendjei és kihívásai a marketing iparág számára címmel tartott előadást, melyben hasznos statisztikai adatokkal szolgált a résztvevők számára. Az előadó szerint a vásárlási tendencia változása az elmúlt években a Kevesebbet, Olcsóbban, Kevesebben címszavakkal foglalható össze, vagyis eleinte kevesebbet vásároltak, majd az olcsóbb termékek iránt érdeklődtek, míg az utóbbi időben kevesebben vásárolnak. Ezzel együtt lényegesen kevesebb a márkahű vásárló is, a fogyasztók könnyebben váltanak üzletet, szolgáltatót, mint korábban. Szintén a válságnak tudható be, hogy az utóbbi években az emberek többet foglalkoznak az egsézségükkel, így ez az ágazat a válság nyertesei közé tartozik.

Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója Online fogyasztó, online fogyasztás című előadásából kiderült, hogy bár Magyarországon az internetezők száma az elmúlt években szinte stagnál, ezzel szemben az okostelefon használók száma rohamosan nő, elérve a 45 százalékot. A táblagép felhasználók száma egy év alatt 2-ről 9 százalékra nőtt. 
Brand és üzenet két év múlva jövőre című prezentációjában Okolicsányi Marius, a Marcom Media kommunikációs igazgatója kiemelte, terméket, szolgáltatást és kampányt is két évre előre érdemes megtervezni, így lehet hosszú távú hatékonysággal és eredményességgel számolni.

A vásárlók mintegy fele állítja, hogy ha teheti, hazai terméket vásárol, derült ki Dr. Hoffmann Márta, a TNS vezérigazgatója előadásából. Azokban 39 százalék elbizonytalanodik, ha az ára nagyobb a hazai terméknek. A magyar terméket a vásárlók általában az egészségességl, megbízhatóság, jó minőség és ellenőrzöttség jelzőkkel párosítják.

Mége Tímea, a Reward kft ügyfélszolgálati igazgatója a fogyasztói ösztönzés jelenlegi forgatókönyveivel ismertette meg a hallgatóságot. Az előadó szerint a vásárlói hűség fogalma megszűnőben van, ezért egyre több ösztönzési módot próbálnak bevetni az értékesítők, ami azonban ahhoz vezet, hogy a vásárlóknak mára már elvárásuk lett mindez, ugyanakkor a nyereményjátékok dömpinge miatt ezek hatékonysága is lényegesen csökken.

Kifinomultabb, érthetőbb üzenetekkel kell kommunikálni a fogyasztókkal Barna Tamás, a Republic of Art ügyvezető igazgatója szerint, aki Egyszerűség egy bonyolult világban címmel tartott előadást. A válság hatására óvatosabbá vált vásárlókat a kiszámíthatóbb megoldások érdeklik. Bár szerinte a fogyasztói bizalom folyamatos csökkenése megállni látszik, a márkák iránti bizalom mára nagyon megingott.

Bedy Krisztina, az Avant-Garde Pr ügyvezető igazgatója szerint a kommunikációs csatornák folyamatos növekedése miatt szinte özönlik a vásárlókra a sok információ, emiatt sokkal válogatósabbak lettek, a kommunikáció pedig sokkal körülményesebbé vált. A múltban két-három üzenetet sulykoltak a cégek, manapság szegmentálni kell az üzeneteket célcsoport szerint ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk népszerűsíteni.

A vásárlók érzékenyebbek lettek a minőségre, még akkor is, ha egyre kevesebbet hajlandóak fizetni érte, mondta el Tonk Emil, a Magyar Marketing Szövetség ügyvezető alelnöke előadásában. Manapság sokkal nehezebb a vásárlói elégedettség elérése, mint évekkel korábban, és ugyanazokkal a szolgálatásokkal szemben is más-más elvárásaik vannak. A vásárlói döntések támogatása emiatt nagyon felértékelődött. A fogyasztók egyre kevésbé hisznek az ígéretekben, ezért az eladói attitűd szerepe nagyobb, mint korábban valaha. A mai világban a tudás kétszer gyorsabban amortizálódik el, így a vállalatok vezetőinek folyamatos tanulásra van szüksége ahhoz, hogy lépést tudjon tartani a piaccal - jegyezte meg Tonk Emil.

A konferencia során több médium is bemutatta az általa biztosnak tartott elérési útvonalat, feltárva egy-egy csatorna előnyeit. Előadást tartott e témakörben a Femina.hu, az MR1- Kossuth Rádió, a Sanoma Media Budapest, a Paprika Latinos Studio valamint a Target Media Sales Kft képviselője is.

A konferencia egyik legjobban várt előadása Őri Gergely, a Tesco e-kereskedelmi üzletágvezetője nevéhez fűződött, aki a két hónapja beindult Tesco webáruházzal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat osztotta meg. Bár az Egyesült Királyságokban 13 éve működik a Tesco online vásárlási rendszere, Magyarországon csak idén indult el, azonban két hónap alatt már 25 ezer regisztrált vásárlójuk van, és a tapasztalatok szerint lényegesen nagyobb értékben vásárolnak online, mint a Tesco üzletekben. A kiszállítás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legjobb termékeket válogassák össze, úgy, mint ha maga a vásárló tette volna a kosarába. Erre próbál garanciát vállalni a Tesco azzal, hogy a kiszállított termékek bármelyikét kérdezés nélkül visszaveszik.

A Magyar Marketing Szövetség jövőbeli rendezvényeiről, például a PR Nyári Egyetemről a marketing.hu oldalon részletes információkat találnak az érdeklődők.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: